Tuesday, February 15, 2011

nyum2 nyummy2 sedap2..hoho:p

gara2 incik ahmad saya suka mkn kueh ini dan amat suke kueh ini dan terlalu suke kueh ini..jadi tanpa segan silu dia suh sy belaja wat kueh ni..:p..selama ni dok buat popia goreng tue je..hehe:)..jom kite tgk mcm mane nk buat..hhohoh



Bahan-bahan untuk12 keping 

  • Bahan untuk kulit*
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji putih telor
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu makan cuka
  • secubit garam
  • Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis - diricih halus
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
  • 1 biji sederhana bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan udang kering
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
  • Bahan untuk sambal***
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • minyak untuk menumis
  • garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara

  1. Popiahbasah-1
     campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
  2. Popiahbasah-2
     gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
  3. Popiahbasah-3
     ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar)
  4. Popiahbasah-5
     buat dari arah jam
  5. Popiahbasah-6
     mulakan dari tepi dulu
  6. Popiahbasah-7
     kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
  7. Popiahbasah-8
     setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
  8. Popiahbasah-9
     angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
  9. Popiahbasah-10
     ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
  10. Popiahbasah-11
     Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
  11. Popiahbasah-12
     lipat macam biasa dan gulung
  12. Popiahbasah-13
     sedia untuk dimakan :)

haaaa..ape lg..cpt la p buat..hehe..
sy pon x sempat lg nk buat..baru mencari2 resepi y best dan sedap..hee~
(alasan..sbnarnya mls kan?:p)
p/s:resepi dicurik dr sini:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...