Thursday, February 2, 2012

menu 5: ayam masak merah~

sumber: p.ck google

bahan2 nya:
bahan A
- 1 ekor aym
- 1 labu bawang besar
- sos tomato
- mnyk masak
- serbuk kunyit
- garam dan gula secukup rasa
-beberapa biji tomato(kalo nk letak)
bahan B (untuk dikisar)
- 1 labu bawang besar
- 15 tangkai cili kering (again dibelah dua untuk prevent amount biji y melampau dlm smbl nnt)
- 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 2 inci halia

cara2 nya:
-siang aym dan potong kepada beberapa bahagian. bersihkan sebersihnya untuk elak bau.
-aym tersebut kemudian digaul dgn grm dan kunyit kemudian grg mcm biasa. hehe. jgn terlalu garing sbb nnt keras bila masuk lam kuah. dan kalo y nk x grg pon bole. hehe
-untuk sambalnya, panaskan minyak dan tumis bahan y dikisar td sampai naek mnyk. hehe. make sure betul2 masak oke?
-bila dah betul2 masak, then masukkan air secukup rasa. jgn bnyk sgt. nnt lama nk tggu dia pekat. hehe
-untuk y x nk grg aym tue terlebih dahulu. bole masukkan aym selepas masukkan air tue oke? sbb nk bg aym lembut tue lama jugak. hehe
-then bila dah mendidih, masukkan sos tomato dan bole jugak masukkan sos cili secukup rasa. untuk memekatkan. hehe
-masukkan bawang besar y telah dihiris gelang dan gaul hingga sebati.
-bole tabur sedikit daun kari dan juga daun sup untuk tambh rasa. daun kari jgn bnyk sgt oke? nnt x sedap. sy penah buat letak bnyk2. kikiki
oke. siap untuk dihidangkan. hehe:D

selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...